19 maj 2013

Huller om muller


Kanske har jag vid något tidigare tillfälle berättat om min dragning till sajten blixtar.se?  Vad kan man man annat än älska en sida, skräddarsydd för en samling vädernördar som en fantastisk sommardag lik gårdagen sitter inne framför datorerna och febrilt söker åskväder i omvärlden med förhoppning om att de skall nå  hem till dem? På den här sidan är det därför fullt normalt att fråga saker som "tror ni man kan hoppas på åskväder här i Laxå i eftermiddag?" Och finns det inget åskväder på gång kan man alltid hitta ett utbrottsfärdig vulkan i Latinamerika eller en virvelvind i Ligurien - huvudsaken är att det rör på sig!

TV-kanalernas femdagsprognoser är blaha blaha, här pratar man väderutsikter månader framöver! Till stöd för sina teorier kan man hitta modeller hos vilken obskyr bakgårdsmeteorologstation som helst, och man rör sig vällustigt med fackuttryck som vädernissarna på SvT nog skulle behöva ett lexikon för att begripa.

När besökarna skall rösta mellan förväntade rubriker för 2013 finns följande alternativ att välja emellan:  
 
Sommaren regnar bort
Värmerekord 
Rekordfå soltimmar
 Ännu en extrem åskfront på ingång
 Rekordtidig vår
 Regnig midsommar
 Översvämmningar
 Nya snökanoner skapar kaos
 Torka skapar skogsbränder
 Varning för ny Gudrunstorm

Som väntat finns inte alternativet "normalsommar" med, och kanske är det därför jag gillar sidan där ytterligheter är det normala. För vädret på blixtar.se finns ingen mellanmjölksvariant, det är bara så! Fast det får ju inte gå till överdrift - extrema vädersituationer vållar ofta såväl humanitära som materiella skador, det får man aldrig glömma mitt i all fascination över elementens raseri!

Inga kommentarer :