9 mars 2009

Äventyrare i frack gör deckardebut

Helgoland: människor på fågelberg (Wikipediabild)



"Livet är så tjusande,
så underbart rikt - berusande,
om blott det leves rätt."

(Gösta Ekman d.ä.: "En herre i frack".)


På darrande ben står han på randen till avgrunden. Havsvinden rycker och sliter i honom, och han slinter flera gånger på kalkstensgruset under fötterna. Då hör han en välbekant stämma ur mängden där nere, ett rop som uppmanar honom att kasta sig utför stupet, ett svindlande fall på fyrtio meter ner mot den steniga havsstranden. Med ett dödsföraktande jämfotahopp kastar han sig rakt ur från klippan mot det okända. Flera gånger under fallet håller kastvindarna på att slunga honom in i bergväggen, men efter några hissnande sekunder landar han tungt mot ett klippblock. När han lätt vimmelkantig reser sig upp hör han återigen föräldern locka på honom utifrån havet. Ännu en sillgrissla har påbörjat sin resa.

Kom att tänka på Sillgrisslan när jag läste att Marie Jungstedts kommande deckare bl.a. kommer att kretsa kring just denna fågel. Och ingen kan väl passa bättre att bli deckarhjälte än denna ständigt frackförsedda tuffing! I tider då vi vant oss vid att läsa larmrapporter om minskande fågelpopulationer ser denne överlevare ut att leva ett tryggt och ganska ohotat liv i tätbefolkade omgivningar. Faktum är att sillgrisslan i sina fem underarter finns representerad på de flesta kontinenter, den häckar på fågelberg i Normandie, på Grönland och vid Kamtjatka. Fast hos oss är den inte så spridd, den håller sig mest till lämpliga lokaler från Gotland och upp till Kvarken, den största kolonin norr om Karlsöarna finns på ön Bonden. Totalt uppskattas beståndet av sillgrissla i Östersjön hålla sig kring 15.000 par.

Sillgrisslans äventyrliga liv börjar alltså redan i äggstadiet på en smal klipphylla högt över havet, och att de flesta ungarna senare faktiskt överlever sitt halsbrytande hopp från fågelberget kan de tacka sitt goda bukfett för - fetma hos barn är alltså inte skadligt hos alla livsformer! Väl nere i vattnet tas grissleungen om hand av pappan, men äventyret är långt ifrån slut här! På hösten beger sig ungfågeln och pappan i sällskap med andra sillgrisslefäder och -barn iväg på en lång simtur ner mot södra delarna av Östersjön, medan honorna däremot använder vingarna för att ta sig till samma övervintringsområde.

Vuxna grisslor har observerats dyka ända ner till 180 meters djup för att hitta föda (ännu värre är kejsarpingvinen som tar sig ner till 550 meters djup!). Trots, eller kanske rättare tack vare, sitt tuffa liv är sillgrisslan känd för att kunna uppnå mycket hög ålder. Förra året kontrollerades en individ på en häckningshylla på Stora Karlsö, och den visade sig vara född 42 år och tio månader tidigare, vilket gör den till Sveriges genom tiderna äldsta observerade fågel och världens nu (då?) äldsta sillgrissla. Aftonbladet konstaterade häpet att den var tre månader äldre än Fredrik Reinfeldt. Inga jämförelser i övrigt! Ja, det skulle väl vara djupdykningarna då...

.

Inga kommentarer :