29 mars 2009

Om arvssynden, eller "vem tror du att du är?""Jag har fått nog nu
Vi hade en tid som stod still
Men allt är över nu
och äntligen gör jag som jag vill
Hör du det, nu gör jag som jag vill!"

(Marie Fredriksson: "Vem tror du att du är?")

Just nu går det en programserie på SvT där kända människor får hjälp av släktforskare och arkivarier att lära känna sina förfäder. Att just kändisars släkt har ett stort "allmänintresse" vet den som tidigare besökt sajten Anbytarforum, där diverse berömdheters förfäder var en populär tråd innan datainspektionen satte stopp för publiceringen ("... på sidan har funnits flera känsliga rubriker kring etniska grupper som judar och romer, kändisar och även brottslingars släktled", som media uttryckte det den gången).

Hittills har vi bara sett det första avsnittet (av 6) i serien, där en entusiastisk Helena Bergström fick veta mer om sin farmor, ett program som säkert lockade fler att börja släktforska (även om det fanns undantag!). "Men sitt kvar framför apparaterna", som man säger numera, för det kommer mera! I förhandsreklamen får vi t.ex. veta att "Perellis släkting var en mördare". Till Aftonbladet säger stjärnan att "det är inte roligt med mördare i släkten, men det är inget jag går och tänker på varje dag".

Vidare får vi enligt förhandsreklamen veta att Thomas Bodströms morfars bror var "en lösdrivare och fängelsekund" , att en eventuell förfader till Magnus Härenstam "satte på en kvinna ur allmogen under resan", och vi lockas fundera över huruvida Susanne Ostens pappa var "motståndsman, desertör eller jude". (Fattig bonddräng göre sig väl inte besvär i dessa sammanhang...)

Ja, hittar vi i vår tur inte någon kändis i släkten kanske vi åtminstone kan hitta någon missgärningsman? En av anledningarna till att jag själv en gång började släktforska var ett rykte att en förfader i vår så hästintresserade släkt hade hängts för häststöld. Dessvärre verkar just det ha varit en släktskröna, och med undantag av två avlägset befryntade kvinnor i Värmland respektive Amerika som råkat krydda makarnas mat med arsenik så har släkten varit närmast pinsamt skötsam. Jag behöver väl därmed inte bära solglasögon för att dölja skammen över släkten - det där med arvsynden som det står om i katekesen tror jag inte ett dugg på! Jag skulle inte skämmas om jag så råkat vara barnbarn till Hannibal Lecter...

Min egna kriminella bana inskränker sig till böter för att jag vid ett tillfälle framfört fordon utan att ha lindat in mig i säkerhetsbälte - nog så allvarligt! För övrigt härstammar de båda giftmörderskorna från lilla Kila i Värmland. Jag funderar på att börja forska om matkryddningstraditionerna på den orten.

P.S. Bilden föreställer Caligula. (Skulle inte förvåna mig om han är släkt med diverse kändisar!)

5 kommentarer :

smulan sa...

Jodå, jag har också hittat några mindre kriminella figurer i min antavla. Fast den största överraskningen - mitt bland torpare och bönder - var, att jag hittade en hel drös av adliga familjer på 1600-talet!

Det du..! :)Hi, hi..

... Och programmen på TV ska jag försöka följa. Vilken hjälp kändisarna får! Tycker jag som får söka allt själv..

Ptr sa...

Fast med adliga släkter (och prästsläkter) får man ju också rätt bra hjälp, även om det mer är genom befintlig forskning än från markservice på TV.

En risk med TV-serien är, som jag ser det, att man kanske jagar spektakulära personligheter, men glömmer många intressanta vardagsöden. Inte minst din blogg visar ju att det finns många guldkorn även bland dessa!

Anonym sa...

Jag tror jag kan säga att jag sett på alla avsnitten av det brittiska programmet " Who Do You Think You Are?", sedan 2004. Just nu i eftermiddags råkade jag se en 'repeat' av programmet om skådespelerskan Barbara Windsor (vet inte om hon är känd i Sverige) och hennes anor. Mycket var fattigt och tragiskt men när man kommit tillbaka till början av 1700-talet på hennes fars sida visade det sig att hon är besläktad med den världsberömde konstnären John Constable!
Det finns en del att läsa om B.W. och flera andra kändisar (bla. skådespelaren Stephen Fry, som jag vet är känd i Sverige) på:

http://www.bbc.co.uk/whodoyouthinkyouare/past-stories/barbara-windsor.shtml

Apråpå att " man kanske jagar spektakulära personligheter men glömmer många intressanta vardagsöden", så är det ju just det, alltså att det handlar om kändisar, som är själva kruxet med programmet. :)


Lillan

Ptr sa...

Den engelska förlagan låter intressant! Hoppas att vi får se den här, även om vi kanske inte är så familjära med alla huvudpersoner.

Jo, kändiskittlingen finns där ju på gott och ont! Faran är kanske att icke släktforskare förledes att tro att kändisar är en "different breed" med enbart spektakulära förfäder. Men att det koncentreras på de udda personligheterna är självklart, dels för att de har en intressant historia, och dels för att de är lättare att hitta material på för de assisterande forskarna, som väl inte har hur mycket tid som helst på sig.

Jag ser med intresse fram emot kommande avsnitt!

Hälsn.
Peter

Ptr sa...

Roligt att se Bodströms släkting Björnjägaren, som jag hört talas så mycket om! Jag bodde själv i Bergslagen under tonåren, och där hade var och varannan människa en "Björnjägare" på väggen, köpt för några kronor. Även vi hade så, men tyvärr försvann de vid en flyttning. Jag har både släkt och bekanta som hälsade på Nils Rundgren uppe i Bredsjö, men hade inte hört något om hans bakgrund innan det här programmet.

Mer om Björnjägaren hittade jag här:
http://grythyttancc.com/gbjornjag.html