22 mars 2009

När åt Du cormarye senast?

Wilhelm Erövrarens festmåltid. Från Bayeuxtapeten.

Nej, oroa dig inte - jag är varken den elake, nakne eller hemlige kocken! Mitt bästa recept är fortfarande "stoppa 60 kronor i fickan. Gå till gatuköket. Beställ en hel special. Tillsätt senap och ketchup samt krydda efter behag. Dryckesförslag: pucko. Betala."

Men att läsa om mat ger varken skär- och brännskador eller samlar mycket disk, och nu på morgonen har jag kunskapat lite i medeltida mat. Skall man tro experterna så skilde sig medeltidens mat förvånansvärt lite från vår, sedan beror det ju på var man befann sig - pörte eller slott gjorde ju sitt till, men den skillnaden finns ju även i dag. Vid årets första kungamiddag t.ex. åt de 160 inbjudna matvraken " lättrökt tonfisk med löjrom från Kalix, granatäppeldressing och blomkålsconfit, därefter stekt rödingsfilé med svart tryffelrisotto och rödbetssky samt oxfilé med stjärnanissky, potatis glaserad med gräslökscrème och portvinskokt minirättika. Till sist serverades exotisk dessert med rostad kokossorbet, passionsfrukt och ananas". Vinlistan är sekretessbelagd, men det var gissningsvis inte spanskt lantvin. (Hos familjen Karlsson i Lövgärdet åt man samtidigt en fet variant av isterband, extraprisnedsatt potatissallad och rödbetor a lá Willys. Till detta drack man en rumstempererad Åbro 3,5.)

Åter till vår medeltidsrätt coremarye då! Läs detta först: "Take Colyandre, Caraway smale grounden, Powdour of Peper and garlec ygrounde in rede wyne, medle alle þise togyder and salt it, take loynes of Pork rawe and fle of the skyn, and pryk it wel with a knyf and lay it in the sawse, roost þerof what þou wilt, & kepe þat þat fallith þerfro in the rosting and seeþ it in a possynet with faire broth, & serue it forth witþ þe roost anoon".

Om det inte klarnade efter det så får vi göra som alla fuskkockar på TV- förenkla det hela! Här är en dagsfärsk 1400-tals corymarye:

1.5 kg skinn- benfri Pork Loin Roast
("Pork loin är en utskuren bit fläskkött, längs med toppen av revbenen på grisen. Finns oftast färdigmarinerat, bara att kasta på grillen", enligt en nätkälla. Vi gör det dock mera köksmästarvärdigt...)
1/2 flaska rödtjut
1/2 k kycklingbuljong
1/2 kopp vatten
1-2 klyftor krossad vitlök
1 tsk corianderpulver
1 tsk salt
1/2 tsk peppar
1/4 tsk kummin

Nu börjar det roliga!

1. Blanda ihop kryddor, vin och vitlök.
2. Stick hål i köttet och marinera i åtminstone två timmar (eller i kylen över natten).
3. Värm upp ugnen (den biten klarar jag!)
4. Ugnsstek köttet. (Tid och temperatur efter spisens egenskaper.)
5. Blanda sås och fett från stekfatet, tillsätt kycklingbuljongen samt vatten och sjud upp som en sås.
6. Skär upp, töm såsen över köttet.
7. Garnera gärna med några corianderblad.

Vad kan väl passa bättre till denna maträtt än ett vin som heter Allegro Primitivo? (32412)
Musikförslag: "engelsk dans" på harpa.

Brasklappar (läs gärna först...)
1. Läs receptet på engelska och rätta till alla fel som blivit genom min översättning.
2. Känner du för ett litet modernare upplägg, gör så här istället!
3. Sket det sig ändå så testa detta nästa gång...
4. Släng dig i väggen Morberg!

Inga kommentarer :