8 februari 2009

Nä, gå och bada!

I början på året sa Jennifer Figge, 56, hej då till sin hund Hank för att ta en simtur. Den 12 januari vadade hon ut i Atlanten i Kap Verde för att den 5 februari, 24 dagar senare, stiga i land på en ö utanför Trinidad & Tobago som den första kvinnan som simmat över Atlanten, något hon drömt om att göra sedan hon var liten flicka. (Hold on tight to your dreams!)

Efter lite vila väntar nu en fortsättning mot British Virgin Islands, dit Figges beräknas anlända i slutet av månaden. Därefter kommer hennes stab summera ihop hur lång sträcka hon avverkat totalt.

Den preliminärt 112 mil långa simturen över Atlanten uppdelades i etapper på mellan 21 minuter och åtta timmar. Meningen var att Figges skulle stiga i land på Bahamas, men havsströmmarna förde henne lite ur kurs. Förutom en assisterande styrka på en segelbåt fick Jennifer sällskap av valar, havssköldpaddor, jättemaneter och en mängd delfiner, men som tur var inga hajar (hon simmade i hajbur för säkerhets skull). Badvädret var inte allt igenom perfekt, uppgifter talar om att man bl.a. utsattes för upp till nio meter höga vågor.

Av någon anledning tillbringar inte Jennifer tiden i väntan på nästa etapp i hotellpoolen, utan håller sig hellre i gymmet. När hon klivit i land berättade Jennifer att hon längtade hem till Hank. Vad hon inte vet är att Hank ligger i hårdträning för att bli först att ta sig över Atlanten med hundsim...


Bild från Wikipedia. (Inte Hank - tror jag...)


  • Den förste som simmade över Atlanten var fransmannen Benoit Lecomte, som 1998 tog sig från Massachusetts till Bretagne, alltså en bra bit längre än den Figges har avverkat. Lecomte tog sig dock en vilovecka på Azorerna på vägen, vilket väl inte ligger i simriktningen? Lecomtes bravad gav för resten upphov till sökbegreppet "Swim across the Atlantic Ocean" på Google Map. Mer om rekordsimmare här!

2 kommentarer :

Tuwa sa...

Det kan man verkligen kalla en bedrift... där ligger en annan "simborgar-märket-böna" i lä.

Ptr sa...

Det är bara till att ge sig ut bland gässen i dammen och träna! Sedan är den värsta etappen runt Skagen - resten går som en dans...