17 februari 2009

Galleriet: den bohemiska prinsessan

Oda Krohg, målning av Christian Krohg (1886).

Ännu en dam i rött, och färgstark var hon sannerligen, Oda Krohg! Oda föddes i norska Ålgårdsstrand 1860 som Othilia Pauline Christina Lasson, ett av tio syskon i en högborgerlig familj. Hennes far var juristen Christian Lasson, och mamman hette Alexandra von Munthe av Morgenstierne.

Odas första make var affärsmannen Jørgen Engelhardt. De gifte sig 1881, men redan två år senare, bliven tvåbarnsmor, bröt Oda upp från mannen för att studera målning. År 1885 återfinns hon i Köpenhamn hos landsmannen Christian Krohg, redan då välkänd som en av Skagenmålarna. Först 1888 blev skilsmässan från Engelhardt klar, och samma år gifte hon om sig med Christian - detta trots att både hon och den nye maken ansåg att människor inte är födda att leva i äktenskap. Hennes giftermål med Christian kännetecknades dock inte av några större trohetskrav. Trots att Oda fick ytterligare två barn i det äktenskapet hade hon samtidigt förhållanden med några av den tidens mest kända konstnärer och skådespelare i Danmark. Ett av barnen i detta äktenskap var f.ö. Per, som själv skulle komma att bli en firad konstnär.

Paret tillhörde det radikala Christianiakollektivet, där Oda kom att inneha en central position. På tidigt 1890-tal flyttade emellertid paret vidare till Berlin, varefter färden 1901 gick till Frankrike. Fram till 1909 bodde det bohemiska paret i Paris, och vid den tiden var Oda redan en etablerad konstnär. Hon älskade att sitta på caféer med andra artister som Henry Matisse, och hon hade vid denna tid ett öppet förhållande med poeten och kritikern Jeppe Nielsen. Honom bröt dock Oda upp från innan flyttlasset avgick mot Oslo.

Samtidigt som Oda ägnade sig åt sitt måleri gav hon (1906) ut novellsamlingen Dissonatser. Det är dock som målare som eftervärlden skall minnas henne. Oda avled 1930 och ligger begravd tillsammans med maken i Vår Frelsers gravlund i Oslo. Odas liv har skildrats av både författare och dramatiker. Just i dagarna gör Chatarina Larsson succé på Malmö Stadsteater i en nyuppsättning av Dag Norgårds teaterstycke "Oda - saatans kvinna!"

2 kommentarer :

smulan sa...

Hon verkar ha varit en rebellisk kvinna Oda Krohg!

Ptr sa...

Ja, verkligen! Svårt att tro att hon föddes för 150 år sedan - hon verkar högst modern...