9 februari 2009

En aha-upplevelse

Också en upplevelse... (Fri bild från Wikipedia)

Att investera i upplevelser gör människor lyckligare än att köpa saker", meddelar Vetenskapsradion apropå en pinfärsk psykologistudie från San Fransisco State University. "Det var förbanne mig det finaste jag har hört sedan jag konfirmerades", för att citera byrådirektör H.K. Bergdahl! Detta innebär att de som lyssnade på Handelns utredningsinstituts julklappstips förra året troligen gjorde en klokare affär än de som köpte den redan omoderna julklappsslipsen.

Här skulle jag dock pilla in en liten brasklapp! Är det inte positiva upplevelser man avser? En "upplevelse" kan också vara att sitta i bilkö vid Tingstadstunneln i rusningstrafik, eller ligga på spikmatta (alla kan väl inte gilla det?), men i så fall tar jag nog hellre en pryl, tack!

Det visade sig i alla fall att studieobjekten tyckte sig få bättre utdelning av att t.ex. äta ute (en halv special på Heden?) än av att köpa på sig prylar, vilket väl skall ses som ett uttryck för att Karl-Bertil Jonssons anda fortfarande vilar över vårt avlånga land. Adressaterna fick ju uppleva hur K-B gav bort deras prylar, och nog verkade de enbart lyckliga över det, so shame on you, Ms Löwengrip!

Som Vetenskapsradion så vackert får till det på slutet: "Enligt forskarna bakom studien kan förklaringen vara att upplevelser tillfredställer behov av social samhörighet och av att känna sig vital och levande på ett sätt som materiella ting inte gör". Kör till slumkvarteren!

4 kommentarer :

Tuwa sa...

Inte blir du lyckligare av en massa prylar...
Tänk att få vakna tidigt en morgon... fåglarna kvittrar, solen värmer dig och du går ut barfota i gräset med en kopp kaffe i handen. All for free...

Tuwa sa...

På tal om spikmattan får jag en på posten imorgon... *S*
Det är ju en iofs. en pryl men det är verkligen en upplevelse att ligga på en sådan...
Jag blev så frälst hos min massör att jag var tvungen att införskaffa en egen...
"Fakir i tiden"

Ptr sa...

Ja, du har förstås rätt! Problemet är att om jag går ut barfota i gräset här så har jag att välja på att trampa på glassplitter eller hundbajs. Och så tittar grannarna snett på mig om jag går omkring med en mugg i näven och njuter av kajornas sång. Du har det en aning mer beviljat! ;-)

Oj, när jag skrev "spikmatta" trodde jag att jag drog till med något som ingen sysslade med (tur att jag inte skrev giljotin)! Glöm inte att ha handskar när du bäddar...

Ptr sa...

OK, det är inte bara kajor här! När jag öppnade balkongdörren nyss flög en av grågåsflockarna som övervintrar här över taket på väg till nattvistet vid Stensjön. Och i morse satt det en grönfink och sjöng i lönnen här utanför. Full fart i reservatet alltså!