25 februari 2009

Galleriet: jungfruns avsked

Den lille havfrue (Wikipediabild)

"Historien om den lille havfrue, der opgiver og mister alt, er en rørende historie" kan man läsa om H.C. Andersens sagofigur på bibliotek.dk. Det låter idag som ett smått profetiskt inlägg.

Den lille havfrue bjuder sedan 1913 resande välkomna till Köpenhamns hamn. Sjöjungfrun är skapad av bildhuggaren Edvard Eriksen, vars hustru Eline satt modell till verket. Under årens lopp har statyn flera gånger blivit utsatt för skadegörelse, bl.a. tog en ökänd konstnär på sig vandalismen när sjöjungfrun blev halshuggen vid första tillfället 1964. Han var dock inte ensam om erkännandet - det var 200 personer som slogs om "äran"! Vidare har hon åtminstone en gång kastats i havet, och vid ett annat tillfälle blev hon illa åtgången av medsystrar.

I höstas hördes de första ryktena om att den lille havfrue skulle bege sig ut i världen, när den danska regeringen föreslog att hon skulle ställas ut på världsutställningen i Shanghai 2010. Expo 2010 är den största världsutställningen hittills, och det är nu bekräftat att den stenhårda danskan kommer att finnas på plats där mellan den 1 april till den 30 november nästa år. I utbyte får Danmark under tiden låna dansk konst i form av drakar och annat. "Ingen skulle ju kunna tänka sig att låna ut frihetsgudinnan från New York eller Manneken Pis från Bryssel - det är fullständigt vansinnigt!", protesterade ordföranden i Folketingets Kulturutskott Karin Nødgaard (DF), men det hade hon ingenting för.

Det är lite intressant att strax innan det blev känt att den danska regeringen umgicks med planer på hennes långresa så hade två av Danmarks ledande experter på marknadsföring i en rapport hävdat att den lilla sjöjungfrun inte längre var någon turistmagnet. "Det kan godt være, at der ikke er generationer til det hyggelige lille bondesamfund mere. Hvis du sidder og er 40 år nede i Berlin, så tager du ikke på ferie for at se et bondesamfund og nogle stokroser og noget bindingsværk. Så vil man opleve nye tendenser og byernes miljø", sade experten Niels Thomsen enligt Politikken. "I stedet skal der satses på Christiania, bøssemiljøer og frisind. Det er der penge i", sade Thomsen också. Så sorry jungfrun, nu lockar bøssemiljøerne mer! Kanske skulle det vara bättre för dig att stanna i Kina för gott?

2 kommentarer :

Anonym sa...

Hej,
Det som förvånade mig, när jag såg statyn, var att den var så liten.
Hade förväntat mig en större staty. Tror inte jag hade sett den alls om inte min bror visat mig var den fanns.
Såg att senaste numret av PC för alla hade en länk till Möndals bibliotek i samband med en artikel om släktforskning.
Håller med om att det blir en brokig samling i slottsprogrammet. Roligt att det blev Thorskog som ligger i närheten.
Vet inte om jag klarar Ranelid förstås, men man kan ju ändra uppfattning, det har hänt förr...
Eivor

Ptr sa...

Hej Eivor!

Jag har aldrig haft nöjet att träffa sjöjungfrun in person, men av bilder jag sett verkar hon ju rätt småvuxen.

Mölndals Bibliotek har en väldigt bra länksamling som jag i min tur länkar till bland övriga länkar här på sidan. Fast det blir sällan man själv utnyttjar den av någon anledning. Det är väl bekvämare att Googla...

Ja, Ranelid är ju en märklig figur! Mest förvånad är jag hittills över att han spelat fotboll i Malmö FF. Han är den siste jag skulle kunnat tro ha varit idrottsman! Fler överraskningar kanske kommer i programmet, som du säger.

Hälsningar

Peter