21 februari 2009

Galleriet: "the answer is blowin´ in the wind"


Vid Crown Point utanför Burnley står sedan några år tillbaka konstverket "The Singing, Ringing Tree" (som lär vara döpt efter ett ursprungligen östtyskt barnprogram för TV,vilket på sin tid blev en stor succé i England). Skaparna av konstverket är arkitektbyrån Tonkin Liu, som drivs av Anna Liu och Mike Tonkin.
Konstverket består av 1000 "vinddrivna" stålflöjter som vinden spelar på, och varje besökare får alltså vara med om ett uruppförande (om det inte råkar vara vindstilla vill säga). Vid solnedgången kan kvällsbrisen höras spela en vaggvisa som når ända in till den avlägsna tätorten.
Vinden kan för övrigt vara en entusiastisk medhjälpare även i annat konstnärligt skapande! Holländaren Theo Jansen har gjort några fantastiska strandlevande skapelser med hjälp av plaströr och PET-flaskor, och den som är intresserad kan lyssna på hans egna beskrivning på hur det går till - det är ett häpnadsväckande konstnärligt skapande i gränsmarkerna mellan ingenjörsvetenskap och lekfull kreativitet. De här figurerna lever sitt eget liv i strandkanten, där de kan fås att undvika havsvågorna och att bita sig fast i sanden när vinden blir för tuff.
Intressant är att dessa lättfotade skapelser på sikt även kan komma att användas i nyttobringande verksamhet på våtmarker och annat underlag där hjulet kommer till korta. Kanske finns det fog i påståendet att Jansen på sätt och vis har uppfunnit hjulet på nytt?

Fotnot: länkarna uppdaterade 140209

Inga kommentarer :