24 februari 2009

Vad helst en bok kan heta


I detta nu velar väl bokskallarna runt på rean med shoppingkorgen på armen i jakt på böcker de inte visste att de behövde. Själv insåg jag bara genom att kasta en blick i nattygshyllan att jag inte har något i bokhandeln att göra i år. Här väntar allt från "Berra bandyspelaren" av Bengt Ahlbom till Sture Ahléns granskning av Johan Ekeblad - det finns att grotta ner sig i om andan skulle råka infinna sig! Ser för övrigt att jag bör inkludera bokhyllan i städschemat.

Nej, bokrean är inte vad den en gång var! Var har gamla fina hyllvärmare som "Psalterium Upsaliense" eller Lindhagens " Om noggrannheten af uppgifterna om månens nytändning i några svenska kalendarier från medeltiden" tagit vägen t.ex?

Den senare titeln borde f.ö. om den kommit ut i år ha kunnat platsa i en svensk upplaga av "The Diagram Prize". Det är en utmärkelse för årets konstigaste boktitel, och utdelare är Bookseller Magazine. Priset instiftades av en skara uttråkade litteraturnördar på bokmässan i Frankfurt för ett trettiotal år sedan, och första vinnaren (1978) hette ”Proceedings of the second international workshop on nude mice”. I år var man så uttråkade att man bara hittade sex titlar värdiga att slåss om den åtråvärda utmärkelsen.
Och de nominerade är:
  • Baboon Metaphysics av Dorothy L Cheney och Robert M Seyfarth (University of Chicago Press)

  • Curbside Consultation of the Colon av Brooks D Cash (SLACK Incorporated)

  • The Large Sieve and its Applications av Emmanuel Kowalski (Cambridge University Press)

  • Strip and Knit with Style av Mark Hordyszynski (C&T)

  • Techniques for Corrosion Monitoring av Lietai Yang (Woodhead)

  • The 2009-2014 World Outlook for 60-milligram Containers of Fromage Frais av Professor Philip M Parker (Icon Group International)
"The 2009-2014 World Outlook for 60-milligram Containers of Fromage Frais" lär ligga bra till hos bookmakers har jag hört på stan. Själv tycker jag att "Strip and Knit with Style" låter klart intressant...

Annars finns det ju en del godbitar att välja på i fråga om märkliga titlar under årens lopp, som t.ex. "Bombproof Your Horse", "American Bottom Archaeology", "Teach Your Wife To Be A Widow" eller "Across Europe by Kangaroo". För att inte tala om "Knitting With Dog Hair: Better A Sweater From A Dog You Know and Love Than From A Sheep You'll Never Meet". Låter som något i samma anda som Hasse Alfredssons "En liten bok om att bränna löv, ris och kvistar i ett hörn av trädgården". Fast han fuskade ju genom att vara medvetet rolig...

Inga kommentarer :