8 februari 2009

Ljus i mörkret"Jag vill resa bort från snö och is" sjöng Sven-Ingvars en gång, och vem vill inte det? OK, snö och is går väl trots allt an, men mörkret...
Fredagen den 13 februari  2009 borde man i enlighet med detta förslagsvis befinna sig i Venedig! Då skall det nog gå att få fart på livsandarna under den färgsprakande karnevalen, som varar fram till den 24. Inte minst är det spännande med de fantastiska maskerna, som traditionellt spelar en central roll under festligheterna. Lokalbefolkningen hade på sin tid särskilt tillstånd att bära mask mellan starten vid festivalen till Santo Stefano den 26 december och fram till fettisdagen. Det är lätt att tro att maskerna var ännu pråligare då, men faktum är att det ursprungligen var enkla masker av papper som mest täckte ögonpartiet, och det var först när en maskmakare på 1980-talet släppte loss sin sin kreativa förmåga som den nya traditionen uppstod.
Själva karnevalen har förstås äldre anor: den finns nämnd redan 1268, men på 1930-talet förbjöds den av fascisterna och återhämtade sig egentligen fullt ut först i och med den nya masktraditionen. Temat för 2009 heter "Sensation: 6 sense for 6 sestiere".

Fotnot: Äldre inslag från YouTube som inte längre fungerade byttes ut 140114, samtidigt som länkarna sågs över.


 


2 kommentarer :

Tuwa sa...

Fantastiskt! Let´s go party...

Ptr sa...

Ja, vi har ju faktiskt varit där samtidigt förut, så why not! ;-)