12 februari 2009

Dagens huvudbry: noticed differences in neural correlates

"It is easy to imagine that humans have always noticed the differences between themselves and others and perhaps even speculated about the origins of these differences. The study of individual differences as a formal field encompasses variations in intelligence and personality as well as other dimensions". Så inleder Lea J Forsman vid Karolinska Institutet en nypublicerad doktorsavhandling.

Enligt vad jag fuskläst mig till förklarar Forsman att hjärnan hos inåtvända, d.v.s. introverta personligheter, ser annorlunda ut än den gör hos de extroverta. Forsman har med hjälp av magnetresonanstomografi (när genomgick du en sådan senast?) konstaterat att inbundna personer är begåvade med större hjärnvolym i stora delar av hjärnbarken än vad utåtriktade är.

"Volymen är särskilt stor i delar som man vet är inblandade i att hämma aktivt och utåtriktat beteende och i delar som aktiveras när vi tänker på andra människor. Det kan återspegla att inåtvända personer är mer försiktiga, de funderar mer över sociala situationer innan de handlar", säger Lea Forsman
i ett pressmeddelande.

Känns som det trillade ner en polett hos mig där! Jag har alltid funderat över hur alla dessa mediapersonligheter som bara går igång så fort de får en mikrofon framför sig egentligen fungerar, t.ex. hon som beskrev ett nytt radioprojekt så här: "I grunden ska jag göra det jag brukar göra, prata mycket och länge och ha svårt att undvika könsord". Inser nu att hjärnvolymen inte är särskilt stor i de hämmande delarna där, och kanske kan en kompletterande avhandling en gång för alla slå fast att tankeförmåga och talförmåga inte nödvändigtvis måste korrelera i sociala situationer hos sådana personer. Eller, hemska tanke, kommer det att leda till bevis om att vi grubblare med fylligare volym i de hämmade vindlingarna helt enkelt är tjocka i huvudet?

4 kommentarer :

Tuwa sa...

Livet e som en påse, tomt o innehållslöst om man inte fyller det med något. Kanske är det samma sak med hjärnan. Mkt. intressant, kanske den lilla ”extra volymen finns där” som en liten bubbla till eftertanke... medan man hos andra skulle önskat att det fanns ett litet ”extra utrymme” med lite tänk… innan de gick igång. *L*

Ptr sa...

Själv, som rätt så tunghäftad, kan jag bli både fascinerad och skrämd av en sådan som Miljöpartiets kvinnliga provr...språkrör. Till synes utan en hundradels betänketid levererar hon som svar på frågor ett verbalt kompendium på sisådär sexton tättskrivna A4-sidor utan att varken blinka eller andas. Hennes manliga kollega är ju den direkta motsatsen - han verkar återanvända de tankepauser som hon inte behöver."Viva la Difference" kanske?

Tuwa sa...

Likaväl som naturen antar olika skepnader med sina årstider, likaväl e det väl tur att vi människor är olika... så trist det hade blivit annars.

Ptr sa...

Kan bara instämma! Samtidigt som det är spännande att man jagar de vetenskapliga orsakerna till våra olikheter.